When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  SUA: O furtună loveşte coasta de nord-est, vulnerabilă după Sandy

  Regiunea New York-New Jersey s-a trezit joi sub un strat de zăpadă şi, în multe zone, fără curent electric, după ce o nouă furtună a zădărnicit eforturile de redresare după uraganul Sandy, care a lăsat în întuneric milioane de locuitori şi a provocat zeci de victime, relatează Associated Press.

  SUA: O furtună loveşte coasta de nord-est, vulnerabilă după Sandy

  Furtuna a adus vânt puternic, ploaie, zăpadă şi ameninţarea de inundaţii în nord-estul SUA, regiunea cel mai dens populată din ţară.

  Vântul a doborât la pământ copaci şi fire electrice, iar companiile de utilităţi au raportat că 60.000 de locuitori cărora li se restabilise furnizarea de electricitate au rămas din nou fără curent electric.

  "Aştept acum lăcustele şi ciuma", a declarat cu umor guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.

  Mai mult de jumătate de milion de locuinţe şi firme sunt acum fără curent electric, în condiţiile în care, în timpul nopţii, temperatura a scăzut sub punctul de îngheţ, iar găsirea unor adăposturi pentru zeci de mii de oameni a fost cea mai mare provocare.

  Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a ordonat poliţiei să folosească portavoce pentru a-i alerta pe locuitorii cei mai vulnerabili despre evacuare. "Deşi nu este nici pe departe la fel de puternic ca Sandy, din precauţie şi din cauza condiţiilor fizice schimbătoare, vom merge în unele zone şi le vom cere oamenilor de acolo să se refugieze în zone mai înalte", a explicat Bloomberg marţi.

  Mulţi au decis să rămână însă pe loc, îngrijoraţi că locuinţele le-ar putea fi jefuite. "Suntem înmărmuriţi. Este ca o continuare a unui film horror", a declarat un locuitor al zonei greu încercate Rockaways din New York, unde multe case au ars din temelii în timpul uraganului Sandy.

  Potrivit Agenţiei federale pentru managementul situaţiilor de urgenţă /FEMA/, 95.000 de persoane sunt fără locuinţe în regiune, iar aproape un milion nu dispun în continuare de curent electric.

  Se aştepta ca valurile provocate de furtună de-a lungul coastelor din New Jersey şi New York să atingă maximum un metru, de trei ori mai puţin decât la uraganul de săptămâna trecută. Sandy a distrus însă unele dune de protecţie, mai ales în New Jersey, făcând periculoase chiar şi valurile mai mici. Vântul puternic ar putea încetini eforturile de restabilire a curentului electric sau provoca noi pene.

  Principalele companii aeriene au anulat zboruri spre şi dinspre zona oraşului New York înaintea furtunii. Săptămâna trecută, uraganul Sandy a determinat anularea a peste 20.000 de curse aeriene.

  AGERPRES

  Citiți și