• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Alerta de tsunami din Hawaii a fost ridicată

  Alerta de tsunami lansată în Hawaii (SUA) în urma puternicului seism care a afectat coasta de vest a Canadei a fost ridicată către ora 11.00 GMT, a anunţat Centrul de alertă de tsunami pentru Pacific, potrivit AFP.

  Alerta de tsunami din Hawaii a fost ridicată

  'Potrivit tuturor datelor de care dispunem, ameninţarea tsunami s-a diminuat (...) şi nu ar mai urma să crească', a semnalat Centrul de alertă.

  Acesta a avertizat, totuşi, că nivelul valurilor şi forţa curenţilor continuă să reprezinte un pericol pentru vapoare şi înotători.'Această ameninţare va dura mai multe ore', a semnalat Centrul.

  Arhipelagul Hawaii a fost lovit sâmbătă seară (ora locală) de un tsunami provocat de seismul din Canada, ceea ce a determinat autorităţile să ceară unui număr de 100.000 de persoane să se refugieze în locuri mai înalte, transmite duminică Reuters.

  Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a anunţat că primele valuri au avut o înălţime de un metru şi au avut o forţă mai mică decât se aştepta.
  'Tsunami a ajuns la momentul preconizat. Ne aşteptam ca valurile să fie puţin mai mari', a declarat geofizicianul Gerard Fryer.

  Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific estima că primul val ar putea lovi insulele Hawaii în jurul orei locale 10.28 p.m. (08.28 GMT).

  Imaginile televizate filmate în insula Oahu arată valuri relativ mici care se îndreaptă spre plajele din Hawaii. Cu toate acestea, Gerard Fryer i-a avertizat pe locuitori să nu se lase înşelaţi de aparenţe. 'Primul val nu este niciodată cel mai important', iar valurile următoare ar putea fi mult mai mari şi ar putea provoca inundaţii, a avertizat Gerard Fryer. 'Dacă valurile sunt mai, ar putea dura şase sau şapte ore până când vom putea ridica alerta', a adăugat specialistul.

  În Honolulu, capitala insulei Oahu, cea mai populată insulă din Hawaii, sirenele de alarmă în caz de tsunami au declanşat aglomerări în trafic. Primarul din Honolulu, Peter Carlisle, a anunţat că forţele de poliţie şi personalul de urgenţă au fost evacuate din zonele care ar putea fi inundate.

  Alerta de tsunami a fost lansată după ce sâmbătă un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit coasta de vest a Canadei. Potrivit Institutului american de geofizică, epicentrul cutremurului a fost la 198 de kilometri sud-vest de oraşul Prince Rupert, la o adâncime de 10 kilometri.

  AGERPRES

  Citiți și