• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Eruptia vulcanului Fuego în Guatemala, FOTO. VIDEO

  Potrivit unor diverse estimări, în Guatemala după erupţia vulcanului Fuego au fost evacuaţi de la 10 până la 33 de mii de oameni. Locuitorii sunt duşi cu autobuze şi autocamioane la adăposturile temporare special amenajate.

  Eruptia vulcanului Fuego în Guatemala, FOTO. VIDEO

  Joi, autorităţile ţării au emis un cod roşu de alertă, nivel maxim. Se produc explozii şi emisii de cenuşă la o înălţime de un kilometru. Lava a inundat deja pantele din partea de sud a vulcanului Fuego pe o suprafaţă de aproximativ 7 kilometri pătraţi, iar cenuşa a acoperit trei sate.

  Coloanele de cenuşă înalte de peste doi kilometri sunt vizibile din capitala ţării, la o distanţă de 75 de kilometri. Autorităţile recomandă controlorilor de trafic aerian să redirecţioneze sau să suspende zborurile în apropiere de vulcan.

  Aceasta este cea mai puternică erupţie a vulcanului Fuego din ultimul deceniu.

  "Acest tip de erupţie este mai puternică decât cea normală şi nu a mai fost observată în ultimii ani, de aceea am declanşat codul portocaliu (de pericol - n.r.)" în împrejurimile vulcanului aflat în vestul ţării, a declarat pentru presa locală Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie.
    
  Chigna a adăugat că, din cauza exploziei puternice, cenuşa a căzut peste mai multe sate iar o coloană de cenuşă s-a ridicat de la 3.763 de metri altitudine. Zgomotele exploziei s-au auzit la câţiva kilometri distanţă.
    
  Oamenii au fost evacuaţi cu autocare aparţinând plantaţiilor de trestie de zahăr şi cu camioane de transport animale şi bunuri, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al pompierilor din această comună, Mariano Lam. El a mai spus că mulţi locuitori refuză să îşi părăsească casele şi "au hotărât să rămână la faţa locului pe propriul risc".

  Potrivit experţilor, această erupţie a vulcanului Fuego este cea mai puternică din anul 1999.

   

   

   

  Citiți și