When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Noua Zeelandă: vulcan trezit după 115 ani. VIDEO

  Vulcanul Tongariro din Noua Zeelandă s-a trezit după 115 ani. Aflat la circa 280 de kilometri sud de oraşul Oakland, acesta a început să erupă la miezul nopţii, marţi, împrăştiind roci şi cenuşă.

   

  Noua Zeelandă: vulcan trezit după 115 ani. VIDEO

  Autorităţile au fost nevoite să evacueze populaţia din regiune şi au instituit stare de alertă. Totodată, o autostradă şi alte câteva drumuri naţionale au fost închise, iar mai multe curse aeriene au fost anulate sau redirecţionate.

  Muntele Tongariro, situat în Insula de Nord, a început să erupă cu puţin timp înainte de miezul nopţii, manifestând, pentru prima oară, o activitate semnificativă după 1897, a anunţat Agenţia de Seismologie neozeelandeză GSN Science.

  Potrivit Apărării Civile, erupţia nu a antrenat masive scurgeri de lavă, dar a format un nor de cenuşă, care se întinde la o altitudine de 6.000 de metri deasupra nivelului mării, situaţie ce a dus la anularea a zeci de zboruri interne.

  Zborurile internaţionale nu au fost afectate de erupţia vulcanică.

  Noua Zeelandă este situată pe Centura de foc a Pacificului, la întâlnirea plăcilor tectonice australiană şi a Pacificului, înregistrând până la 15.000 de cutremure pe an şi o puternică activitate vulcanică.

  Cea mai dramatică erupţie a avut loc în 1953, atunci când torentul de pietre şi lavă de pe muntele Ruapehu, din Insula de Nord, a distrus un pod de cale ferată, făcând să deraieze un tren, în accident pierzându-şi viaţa 151 de persoane

  Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube materiale, iar seismologii nu ştiu dacă va urma o nouă erupţie.

   

  Citiți și