• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Apele de coastă ale plajei din California au început să emită lumină albastră. FOTO. VIDEO

  La miezul nopţii, atunci când este absolut întuneric, una dintre cele mai populare plaje de surferi din California creează valuri de culoare albastră - acest fenomen neobişnuit a reuşit să captureze fotograful Steve Skinner, scrie Daily Mail.

  Apele de coastă ale plajei din California au început să emită lumină albastră. FOTO. VIDEO

  De câteva săptămâni, orașul californian San Diego a devenit un punct de atracție turistică, după ce sute de tineri au venit aici pentru a vedea valurile Pacificului, care capătă culori neobișnuite în diferite momente ale zilei.

  Văzute la lumina zilei, valurile au o nuanță roșie-maronie, aproape de culoarea cafelei. Însă noaptea întreaga imagine se schimbă, apa oceanului căpătând nuanțe de albastru electric.

  Cauza acestui bizar fenomen este una naturală: o invazie de fitoplancton, un organism marin care de obicei este prea mic pentru a putea fi văzut cu ochiul liber. Atunci când se adună un număr suficient de mare de asemenea organisme, fitoplanctonul poate fi văzut în apă ca o suprafață de culoare verde datorită clorofilei din celulele sale.

  Astfel, bioluminiscența este o urmare a reacțiilor chimice dintre fitoplancton și mișcarea valurilor.

  „Din cauza mișcării valurilor, fiecare organism eliberează o cantitate de lumină albastră, ca urmare a reacțiilor chimice din interiorul celulelor. Când miliarde și miliarde de celule sunt puse în mișcare - să zicem de un val - avem de-a face cu un spectaculos joc de lumini", a declarat pentru Los Angeles Times, Peter J. Franks, profesor la Institutul de Oceanografie.

  Până acum, specialiștii nu au putut estima cât va dura fenomenul, însă vineri au apărut zone fără fitoplancton, în timp ce alte plaje din San Diego se bucură în continuare de valurile de un albastru electrizant.

  Citiți și