• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Raport CE: Toate cele 49 de zone pentru scăldat analizate din România respectă valorile obligatorii

  Calitatea apei în cele 49 de zone pentru scăldat analizate din România (toate situate pe litoral) îndeplineşte valorile obligatorii europene, iar 43 de zone respectă şi valorile orientative stricte, relevă raportul pentru 2011 publicat miercuri de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) şi Comisia Europeană.

  Raport CE: Toate cele 49 de zone pentru scăldat analizate din România respectă valorile obligatorii

  Raportul, în care este analizată calitatea apei din 22.000 de zone de scăldat (atât costiere, cât şi interioare) din Europa, arată că în cazul valorilor obligatorii proporţia zonelor conforme din România este neschimbată faţă de sezonul 2010 (100%), iar în privinţa valorilor orientative stricte proporţia a crescut de la 2% în 2010 (o zonă din 49) la 87,8% (43 de zone din 49).

  România, Cehia şi Marea Britanie sunt evaluate pe baza directivei europene 160 din 1976. Alte 13 ţări membre trebuie să respecte standardele prevăzute de Directiva europeană privind apa pentru scăldat adoptată în 2006, care actualizează legislaţia anterioară în domeniu şi o simplifică. Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţiile naţionale până în martie 2008, deşi statele membre au la dispoziţie termenul decembrie 2014 pentru a o implementa.

  Raportul CE publicat miercuri arată că dintre apele pentru scăldat din Uniunea Europeană, 92,1% îndeplinesc acum standardele minime de calitate a apei prevăzute de directiva europeană. Aceste ape includ şi lacul Serpentine din Londra, care va găzdui mai multe evenimente olimpice, printre care se numără proba de maraton înot în ape deschise şi proba de înot din cadrul triatlonului.

  Conform raportului, în 77,1% din zone calitatea este excelentă, adică respectă valorile orientative stricte, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire de 3,5 puncte procentuale faţă de datele anului trecut. Aproximativ 93,1% din apele pentru scăldat costiere au fost clasificate ca fiind 'suficiente', sau respectând valori obligatorii mai puţin stricte, ceea ce reprezintă o creştere de 1%. Mai puţin de 2% din apele pentru scăldat au fost neconforme. Calitatea apei în cele mai populare destinaţii de vară din Europa a fost, în general, bună, peste 90% din zonele de scăldat conformându-se valorilor obligatorii. În Spania, Italia şi Portugalia, peste 80% din zonele de scăldat au o calitate excelentă a apei.

  'Îmi face plăcere să constat că, în Europa, calitatea apelor pentru scăldat rămâne, în general, superioară şi s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut. O majoritate clară a europenilor este preocupată de probleme privind calitatea apei şi doreşte mai multe informaţii despre acest subiect. Prin urmare, trebuie să acţionăm în continuare pentru a asigura adecvarea apelor noastre pentru toate utilizările legitime - de la scăldat, la băut - precum şi sănătatea ecosistemului acvatic global', a spus comisarul european pentru mediu Janez Potocnik.

  Calitatea generală a apelor pentru scăldat din UE s-a îmbunătăţit considerabil din 1990 până în prezent. Procentul zonelor de scăldat costiere care nu respectă dispoziţiile Directivei privind apa pentru scăldat a scăzut de la 9,2 % în 1990, la 1,5 % în 2011. Procentul zonelor de scăldat de pe apele interioare, care nu respectă valorile obligatorii, s-a redus de la 11,9 % în 1990, la 2,4 % în 2011, ultimul fiind unul din cele mai scăzute procente înregistrate până în prezent.

  AGERPRES

  Citiți și