• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  În Japonia, s-a trezit cel mai calm vulcan. VIDEO

  Cel mai stabil vulcan din Japonia, Sakurajima, s-a trezit. Webcamerele on-line, au înregistrat erupţii începînd cu 9 octombrie, la o înălţime de 1600 de metri, şi pe 10 octombrie la o altitudine de pînă la 1500 de metri.

   

  În Japonia, s-a trezit cel mai calm vulcan. VIDEO

  Este unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia, din insula sudica Kyushu, are altitudinea de 1117 m şi este un stratovulcan. Este un vulcan activ din puncte de vedere eruptiv, ultima sa erupţie fiind în 4 ianuarie 2011 şi încă continuă. Sakura-jima este un con formant în caldeira Aira, aceasta caldeira s-a format acum circa 22.000 de ani când a erupt Ito si are un diametru de 20 km, construcţia acestui vulcan a început acum circa 13.000 pe marginea de sud a caldeirei la 8 km de centrul acesteia şi a construit o insula care s-a alipit de peninsula Osumi la erupţia din 1914. Vulcanul in sine are trei vârfuri: de Nord, de Sud si Central, prin urmare nu are o forma perfecta precum Fuji, iar pantele sale abrupte sunt greu accesibile.

  Sakura-jima din 1955 a devenit destul de activ, erupând frecvent aproape în fiecare an de atunci. Mii de mici explozii au loc în fiecare an, aruncând în atmosferă, an de an, cenuşa ce ajunge până la câţiva kilometri înălţime. Apoi, vulcanul a intrat într-o perioadă mai puţin activa până la mijlocul anilor 1970, când au avut loc numeroase erupţii destul de puternice, care au ţinut până la mijlocul anilor 1980. După aceasta perioada, vulcanul a intrat din nou într-o fază mai calmă, având erupţii mai puţin însemnate şi mai rare. Din 2009 vulcanul a început să fie din ce în ce mai activ, înregistrându-se 400 de erupţii în acel an. La nivelul anului 2010 aceste erupţii au continuat.

  Monitorizarea acestui vulcan este destul de importanta pentru că zona din jurul acestui vulcan este foarte dens populată, fiind în apropiere oraşul Kagoshima cu 680,000 de locuitori. Ca şi măsuri de protecţie s-a construit un sistem extins de canale şi baraje care servesc la protejarea aşezările din jur de lahare şi eroziune. Vulcanul este intens monitorizat cu echipamente performante precum: camere, senzori pe bază de laser optic, Henel Sensori (în esenţă, pendule atârnate în fluxul de canal), senzori de vibraţie, senzori ultrasonici. Centrul de observaţie este situat la 2 km în aval de râul Nojiri şi poartă denumirea de "Sakurajima Centralized Observation Local Station of a Debris Flow". Datorită acestor măsuri de protecţie s-a redus considerabil numărul de victime şi pagube.

  (material din wikipedia.org)

   

   

  Citiți și