• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Această iarnă, în Europa va fi extrem de rece, avertizează meteorologii

  Iarna 2011 în Europa, va fi extrem de rece. Despre aceasta avertizează meteorologii britanici.

  Constatările lor au fost bazate pe analize asupra modificărilor de temperatură şi de intensitate a curenţilor în Oceanul Atlantic, care - potrivit oamenilor de ştiinţă - au un rol determinant în stabilirea caracterului iernii în ţările europene, inclusiv în partea europeană a Rusiei.

   

  Această iarnă, în Europa va fi extrem de rece, avertizează meteorologii

  Experţii deja au prezentat concluziile sale, miniştrilor de conducere a guvernului Regatului Unit, a raportat BBC.

  "Ar trebui să ne pregătim pentru o vreme rece dură şi de lungă durată", - au spus meteorologii britanici.

  O schimbare climatică bruscă similară, în Europa, a avut deja loc acum 300 de ani, când ierni foarte reci se stabeleau timp de cîteva decenii.

  Potrivit ziarului britanic săptămânal "Sunday Times", autorităţile a 350 de oraşe din Anglia şi Ţara Galilor deja au cumpărat de pe piaţa mondială sare tehnică pentru prelucrarea drumurilor. Cantităţi mari de săruri sunt achiziţionate de la producătorii ruşi.

  Cu o săptămână în urmă, britanicii se bronzau sub un soare dogorâtor, iar la Londra se înregistrau temperaturi de circa 30 de grade Celsius, mai cald chiar decât în Hawaii.

  S-a terminat cu temperaturile ridicate, avertizează meteorologii care anunţă că până la sfârşitul acestei săptămâni în multe regiuni ale Marii Britanii temperatura va scădea pe timpul nopţii până la minus trei grade. Cu câteva zile în urmă, în nordul Scoţiei a căzut prima ninsoare din acest an.

  În genere, în Europa se aşteaptă o iarnă destul de friguroasă, mai spun ei, indicând că în afară de analizele asupra modificărilor de temperatură şi de intensitate a curenţilor în Oceanul Atlantic au mai luat în considerare şi aşa-numitul 'efect La Nina'. Acesta determină în mare măsură caracterul iernilor în Europa, consideră experţii.

  În plus, afirmă oamenii de ştiinţă, de capriciile vremii este responsabil într-o oarecare măsură şi Soarele. În ultimul timp, acesta - aflându-se într-o activitate de intensitate redusă din cel de-al 11-lea ciclu - a emis mai puţine raze ultraviolete. Ca urmare, pe Pământ, în unele locuri a fost neobişnuit de cald, în timp ce în alte zone însă s-au înregistrat temperaturi sub cele normale în această perioadă.

  Mai mult, experţii spun că şi circulaţia maselor de aer în atmosferă s-a încetinit în ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să presupună că Europa 'ar putea să intre într-o nouă mică eră glacială când se aşteaptă o scădere semnificativă a temperaturii medii a aerului'.

  Acest fenomen s-a întâmplat acum 300 de ani în Europa, când ierni friguroase s-au înregistrat de-a lungul mai multor decenii, avertizează meteorologii britanici, care au pus la dispoziţia guvernului lor prognozele lor cu privire la iarna care se aşteaptă.