• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Călătorie în craterul vulcanului Kawaha Ijen.

  Câteva sute de oameni lucrează în inima vulcanului Ijen din Java de Est, din Indonezia. În fiecare zi ei adună bucăţile galbene de sulf care se solidifică lângă craterul în interiorul căruia se află un lac atât de acid încât dizolvă materialele textile şi corodează metalul. Odată procesat, sulful este folosit pentru a albi zahărul, pentru a fabrica chibrituri şi îngrăşăminte sau pentru a vulcaniza cauciucul în fabrici din ţară şi din străinătate, scrie bbc.co.uk.

  Fiecare poartă pe trup urmele acestei meserii - plămânii le sunt otrăviţi, iar pielea le este brăzdată de arsuri şi de cicatrici, arată filmul făcut de jurnaliştii de la BBC. De câteva ori pe zi minerii cară cu spinarea 90 de kilograme de sulf în afara craterului, iar apoi pe versanţii vulcanului, până la o staţie de cântărire. "Sunt mulţi munţi mari, dar numai acesta ne dă sulful de care avem nevoie", spune Sulaiman, care are 31 de ani şi care scoate sulf din crater de 13 ani. Minerii nu au alt echipament de protecţie în afara unei cârpe umede care să le acopere nasul şi gura. Mănuşile şi măştile de gaze sunt un lux pentru oamenii care câştigă între 10 şi 15 dolari pe zi. În ultimii 40 de ani, 74 de mineri au murit după ce au fost copleşiţi de fumul care poate ieşi din senin din fisurile din stâncă. Norii otrăvitori sunt atât de concentraţi încât ard ochii şi gâtul şi pot dizolva, în cele din urmă, dinţii minerilor.

  În timpul filmărilor, echipa BBC a fost înconjurată de un nor toxic, care depăşea de 40 de ori nivelurile de siguranţă stabilite în Marea Britanie. Particulele corozive au atacat materialul camerelor de luat vederi care s-au stricat imediat.

  Această metodă de extragere a sulfului aproape a dispărut, spune vulcanologul Clive Oppenheimer, de la Universitatea Cambridge. "Până la sfârşitul secolului 19, existau mine de sulf în ţări vulcanice precum Italia, Noua Zeelandă, Chile şi Indonezia", aminteşte acesta. Erupţiile şi progresul tehnologic a dus la închiderea celor mai multe dintre ele. "Există încă mine de sulf în Anzi, dar acestea sunt mecanizate", a adăugat vulcanologul.

  Călătorie în craterul vulcanului Kawaha Ijen.

  Îmagini interesante a vulcanului Kawaha Ijen, de celebrul fotograf francez Olivier Grunewald.

  Citiți și