• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Japonia: bilanţul taifunului Talas a depăşit 100 de morţi şi dispăruţi. FOTO

  Bilanţul taifunului Talas a depăşit 100 de morţi şi dispăruţi, fiind astfel cea mai mare catastrofă de acest fel din arhipelagul nipon în ultimii 30 de ani, au informat surse oficiale citate de agenţia France Presse. 

  Japonia: bilanţul taifunului Talas a depăşit 100 de morţi şi dispăruţi. FOTO

  Ploile torenţiale căzute în timpul acestui ciclon care a traversat vestul arhipelagului sâmbătă şi duminică au provocat revărsarea râurilor, inundaţii şi alunecări de teren care au dislocat clădiri şi case. 

  Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi mai mult de 100 erau încă date dispărute în cursul zilei de miercuri, bilanţ care face din Talas taifunul cel mai devastator după cel din anul 1979 care a provocat moartea a 115 persoane, a anunţat Agenţia Meteorologică japoneză. 

  Mai mult de două treimi dintre victime au fost înregistrate în prefectura Wakayama (în regiunea de centru-vest a marii insule principale Honshu). Numărul locuitorilor izolaţi, care se ridica încă la câteva mii în cursul zilei de marţi, s-a redus miercuri la aproximativ 250 datorită redeschiderii a numeroase drumuri. 

  În prefectura Nara, echipele de salvare au descoperit corpul unui adult îngropat în noroiul rezultat în urma ieşirii unui râu din albia sa. 

  'Credem ca multe alte corpuri s-ar putea afla în diferite locuri pe marginea râului', a avertizat un responsabil al poliţiei. 

  Venind dinspre Oceanul Pacific, Talas a ajuns deasupra Mării Japoniei duminică, după ce a traversat un capăt al insulei Honshu, lăsând în urma sa scene dezolante care amintesc de valurile uriaşe din nord-estul ţării de pe data de 11 martie. 

  Taifunul a fost retrogradat la rangul de furtună tropicală, dar această depresiune, combinată cu presiunea redusă care a însoţit taifunul Noru care este prezent la ora actuală în zona de nord-est a coastelor japoneze, a continuat să provoace ploi puternice în nordul Japoniei timp de mai multe zile. 

  Acest dezastru s-a ivit a doua zi după instalarea de vineri a guvernului de centru-stânga condus de Yoshihiko Noda, acesta succedându-i primului-ministru demisionar Naoto Kan criticat pentru gestionarea catastrofelor din 11 martie. Noul prim-ministru a anunţat că se va deplasa vineri în zona afectată.

  Articol de AGERPRES  

  Citiți și