• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Alergie la puful de plop şi polen la sfîrşitul primăverii

  An de an, în ultima lună a primăverii sunteţi nevoiţi să suportaţi puful de la plopi, care vă dă mari bătăi de cap, vă intră în nas, în păr, se lipeşte de haine, este peste tot, motiv pentru care strănutaţi, vă scărpinaţi sau lăcrimaţi. Simptomele sunt un semnal de alarmă că sunteţi alergici la puful de plop, de aceea trebuie să cereţi sfatul specialistului.

  Alergie la puful de plop şi polen la sfîrşitul primăverii

  Cel mai sâcâitor alergen în această perioadă este puful plopilor, care îşi face simţită prezenţa peste tot. Dacă mergeţi pe stradă, aveţi impresia mereu că aveţi ceva pe căile nazale şi vă scărpinaţi încontinuu. Specialiştii spun că persoanele care au alergie la puful de la plopi prezintă simptome precum: tuse, lăcrimare, strănut, secreţie nazală apoasă.

  Alergeni pot fi puful de la plopi, polenul, frunzele, mucegaiul care se formează în frunzele din copaci toamna, unele alimente sau medicamente, praful, părul de la animale. „Primăvara, cauzele alergiilor mai pot fi, pe lângă puful de la plopi, copacii, florile şi seminţele care înfloresc târziu”, a declarat dr. Marian Fâşie, medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

  Doze mici de alergen pentru obişnuirea organismului

  Cei care acuză cel mai mult că sunt deranjaţi de puful de plopi sunt copiii, care se scarpină încon-tinuu la năsuc. Potrivit specialistului, „sensibilitatea acută a organismului faţă de anumiţi alergeni, cum este puful de plopi, declanşează simptomele binecunoscute, care se pot complica dacă nu sunt tratate”. „Alergenele mai pot pătrunde în organism concomitent cu hrana, cu aerul inspirat, prin contactul cu substanţa alergenă”, a adăugat dr. Marian Fâşie.

  În farmacii există medicamente antihistaminice cu rolul de a bloca substanţele pe care le produce corpul în caz de alergie. Un alt tratament pe care puteţi să-l urmaţi dacă vă deranjează puful de la plopi este injecţia cu cortizon. Nu trebuie trecute cu vederea nici sprayurile nazale decongenstionante sau metodele tradiţionale chinezeşti de acupunctură.

  Contra alergenilor, fitoterapia recomandă infuzia de trei fraţi pătaţi sau de narcise galbene.

  Specialiştii vă avertizează că dacă doriţi să trataţi alergia de primăvară trebuie să urmaţi un tratament de lungă durată. El se începe, de regulă, cu cel puţin jumătate de lună înainte de apariţia pufului de la copaci şi se continuă pe o perioadă de aproximativ trei luni, fără întrerupere. Durata mare a tratamentului împotriva alergenilor se explică prin faptul că organismul trebuie obişnuit progresiv cu doze slabe din alergen, astfel încât să fie normalizată reacţia.