• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Norul vulcanic nu ajunge în România. Nordul Germaniei, paralizat

  Norul de cenuşă vulcanică ejectat de craterul vulcanic Grimsvotn din Islanda nu va afecta România, a anunţat, miercuri, Ministerul Mediului şi Pădurilor. Între timp., la o zi de la importante pertubări în Scoţia, traficul a revenit la normal miercuri în Marea Britanie, în timp ce norul de cenuşă vulcanică se îndreaptă spre Germania. Autorităţile germane din domeniul securităţii aeriene (DFS) au anunţat miercuri dimineaţă închiderea celor două aeroporturi din Berlin. Şi aeroporturile din nordul Germaniei, respectiv Hamburg şi Bremen, au primit interdicţie de a efectua zboruri. Cele mai mari aeroporturi germane, cum ar fi Munchen sau Frankfurt, nu vor fi însă vizate de restricţii.

  Norul vulcanic nu ajunge în România. Nordul Germaniei, paralizat

  Ministerul Mediului şi Pădurilor a primit date de ultimă oră (09.00 ora Românieie) privind evoluţia norului de cenuşă produs de erupţia vulcanului activ Grimsvötn din sud-estul Islandei.

  Astfel, în conformitate cu ultimele actualizări ale prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), pâna la data de 26.05.2011 (ora 00 GMT - ora 03, ora României) norul de cenuşă vulcanica se va situa în zone fără influenţe şi fără să afecteze spaţiul românesc, precizează ministerul.

  "Ministerul Mediului şi Pădurilor monitorizează permanent prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental", precizează un comunicat al MMP.

  Şi britanicii au scăpat de consecinţele norului de cenuşă. Potrivit ultimului buletin difuzat de autoritatea britanică de reglementare a traficului (Nats), “nu se preconizează că norul de cenuşă să fie în spaţiul aerian britanic începând de miercuri 00H00 GMT”.

  Marţi, norul de cenuşă emanat de vulcanul islandez Grimsvoetn a blocat mii de pasageri în Scoţia. Companiile British Airways, Flybe, easyJet şi Aer Lingus au fost nevoite să-şi anuleze zborurile.

  Şi spaţiul aerian danez, închis parţial marţi traficului în nord-vestul ţării, a fost redeschis miercuri de la 00H00 GMT, după dispariţia norului de cenuşă emanat de vulcanul islandez, a anunţat biroul danez de control a traficului aerian (Naviair). Naviair a menţinut în schimb restricţii la est de spaţiul aerian al Groenlandei, până la 6.000 de metri altitudine, precum şi la vest din cauza propagării norului de cenuşă.

  Spaţiul aerian de deasupra Mării Nordului, de la Marea Skagerrak şi deasupra regiunii de nord a regatului scandinav, fusese închis până la 6.000 metri altitudine din cauza prezenţei norului de cenuşă.

  Pentru germanii cu bilete de avion, greul abia acum începe. Autorităţile germane din domeniul securităţii aeriene (DFS) au anunţat miercuri închiderea celor două aeroporturi din Berlin, începând cu ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

  Aeroporturile din nordul Germaniei, respectiv Hamburg şi Bremen, sunt, de asemenea, paralizate de la primele ore ale dimineţii, iar această interdicţie de decolare sau aterizare a fost confirmată de Securitatea aeriană germană.

  "Nu este posibil ca în prezent să precizăm cât timp vor mai dura perturbările", a subliniat DFS într-un comunicat. "Dar restricţiile ar putea fi ridicate în cursul zilei, în funcţie de previziunile meteorologice", adaugă textul.

  DSF a invitat pasagerii germani să se informeze la companiile aeriene în legătură cu eventualele anulări de zboruri.

  Un purtător de cuvânt al aeroportului din Hamburg, contactat în cursul dimineţii, nu a putut preciza câte zboruri vor fi afectate în total. Totuşi, în condiţii normale 453 de avioane decolează sau aterizează zilnic în acest oraş.

  Pe aeroportul din Bremen, traficul este blocat de la ora locală 05.00 (06.00 ora României). Aproximativ 100 de zboruri sunt asigurate zilnic de pe acest aeroport.

  Articol de web-weather

  Citiți și