When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Zece minuni ale naturii, care ar putea dispărea în curând

  Travel Budget a întocmit o listă a zece locuri, care ar putea dispărea până în 2030.
  După cum s-a menţionat de către CNN, inevitabilitatea moarţii se datorează mai mult turiştilor inconştienţi. 

  Zece minuni ale naturii, care ar putea dispărea în curând

   

  Bariera de Corali din insulele Belize
  Fiind unul dintre cele mai complexe ecosisteme de pe pamant, Bariera de Corali din jurul Insulelor Belize din marea Caraibelor este amenintata cu disparitia. Incepand cu anul 1998 mai bine de jumatate din cantitatea de corali care s-a format in cateva sute de ani in jurul insulelor a disparut.

  Oamenii de Stiinta sustin ca principalul factor care a dus la deteriorarea barierei naturale il reprezinta turismul excesiv, iar pe locul doi, in aceiasi masura, poluarea din apele internationale.

  Specialistii considera ca fara un plan bine pus la punct aceasta minune naturala poate sa dispara in urmatorii 25 de ani, iar distrugerea ecosistemului va afecta si fauna unica din aceste ape. In prezent, apele din jurul barierei de corali din Belize sunt singurele care adapostesc specia de rechini-balena.

   

  Marea Moarta
  Marea Moarta este „cel mai jos” loc de Pamant, aproximativ 1,200 de metri sub nivelul marii. Apa de aici este de 10 ori mai sarata decat cea din Ocean (un om matur pluteste ca un dop de pluta la suprafata) si se considera ca aceasta are proprietati vindecatoare pentru mai multe forme de reumatism.

  In ultimii 40 de ani, tarmul Marii Moarte s-a retras cu aproximativ 1,5 kilomteri, lasand practic in urma aproape toate restaurantele si complexurile hoteliere care au fost contruite pe malul apei. Motivul numarul 1 este faptul ca marea se scufunda cu 13 centrimetri in fiecare an. Motivul numarul 2 influenteaza motivul numarul 1 si anume, barajul construit pe raul Iordan, singura sursa de apa care alimenteaza Marea Moarta, a influentat volumul de apa care alimenteaza zona. Exista si un motiv 3 care este pus in spatele industriei farmaceutice: extragerea excesiva de minereuri din apa.

   

  Madagascar
  Mai bine de 80% din flora si fauna care se regaseste pe insula Madagascar nu se mai regaseste nicaieri pe Terra. Madagascar este un taram special datorita izolarii de continentul African, ca urmare a milioanelor de ani de evolutie a continetelor si a scoartei terestre.

  Cea mai mare amenintare pentru cea de-a patra insula ca marime din lume, Madagascar, o reprezinta factorul uman. Fermele si taierea arborilor pentru a face loc campurilor de cereale afecteaza intreg ecosistemul. In ultimii 20 de ani suprafata padurii care acopera insula s-a diminuat cu 30%, iar ritmul cu care se defriseaza in prezent a crescut ametitor.

  Exista specii de animale si insecte care sunt pe cale de disparitie si care din pacate nu au fost cercetate cu adevarat niciodata. 

   

  Everglades National Park
  Parcul National Everglades din Statele Unite este defapt cea mai mare mlastina din lume. Parcul se intinde pe aproximativ 2,5 milioane de acri si adaposteste specii de animale si plante unice in lume. Aici este singurul loc de pe Pamant unde doua specii inrudite, dar in acelasi timp rivale, aligatorii si crocodilii, impart acelasi teritoriu.

  Parcul s-a deteriorat foarte mult in ultimii 20 de ani din cauza fermelor care s-au construit in zona si din cauza barajelor care s-au ridicat pe raurile ce alimenteaza cu apa intraga zona. 
  In anul 1900, teritoriul acoperit de mlastina se intindea pe aproximativ 5 milioane de acri. In prezent suprafata s-a injumatatit.

   

  Insulele Maldive
  Exista cateva locuri de pe Pamant care au primit titlul generic de Paradis. Totusi, Paradisul este in pericol. Pe langa peisajul incredibil pe care insulele Maldive il ofera, foarte multe specii de corali si anumite specii unice de pesti sunt in pericol sa-si piarda “casa” din cauza poluarii si a turismului exagerat si brutal care se realizeaza in zona.

  Dintre cele 1,190 de insule si atoli care formeaza arhipelagul, 200 sunt locuite, iar din cauza disparitiei coralilor majoritatea dintre toate acestea sufera de eroziunea plajelor. In fapt, guvernatorul insulelor Maldive a atras atenita ca daca procesul de eroziune nu este stopat, in mai putin de 50 de ani, arhipelagul ar mai putea ramane cu doar cateva insule mai inalte.
  Ca masura alternativa guvernatorul a cumparat teren in India (Asia) pentru locuitorii insulelor.

   

  Polii
  In cazul polilor situatia este destul de cunoscuta. Exista foarte multe documentare care arata ca din cauza incalzirii globale, gheata de la Poli se topeste in fiecare an din ce in ce mai mult si mai repede, astfel afectandu-se intreg ecosistemul.

  Nu este deloc greu sa facem un exercitiu de imaginatie si sa incercam sa intelegem ce efecte ar putea sa aiba asupra intregii Planete, topirea ghetarilor de la poli.

  Daca ritmul cu care temperatura globala creste in prezent se mentine, in aproximativ 40 de ani gheata nu se va mai forma la Polul Nord.

   

  Padurea Tahuamanu - Peru
  Probabil numele nu va spune nimic, dar imaginea cu sutele de mii de papagali colorati care stau atarnati de stanci este mult mai elocventa. Parcul este in pericol din cauza defrisarilor masive. Copacii care sunt cautati pentru industria lemnului sunt principala sursa de hrana pentru papagalii din zona.

  Odata ramasi fara hrana, papagalii mor pe capete. Din pacate in ultimii 30 de ani, populatia de pasari din zona s-a injumatatit, iar legile care sa protejeze animalele sunt aproape inexistente.

   

  Bazinul Raului Yangtze
  400 de milioane de oameni, dar si cateva sute de specii de animale, printre care si fragilul urs panda, depind de apa si intreg ecosistemul bazinului raului Yangtze. De curand, guvernul chinez a construit unul dintre cele mai mari baraje din lume, cu o investitie de aproximativ 24 de miliarde de dolari, si din care se asteapta sa devina principalul producator de energie din Asia.

  Bazinul afecteaza atat populatia din aval cat si toate animalele care depindeau de apa. Nici ursii panda, dar nici fermierii nu mai primesc cantitatea de apa suficienta pentru existenta.

   

  Rajhastan, Ranthambore – India.
  Parcul Rajhastan din India adaposteste una dintre cele mai mari comunitati de tigri salbatici din lume. Locul este unic in toata lumea, dar este in pericol din cauza braconajului care nu este tinut in frau.

  La inceputul anilor 1900, traiau in salbaticie, in India, aprximativ 100,000 de exemplare de tigri. In prezent mai exista doar 3,200 de exemplare in tot parcul, iar biologii sustin ca nu este nevoie de mai mult de 15 ani pentru ca locul sa devina pustiu, iar tigrii sa dispara complet din India.

   

  Bazinul Fluviului Congo
  Mai bine de 40% din cantitatea globala de oxigen este produsa de padurea tropicala din bazinul Congo. De asemenea, bazinul reprezinta o sursa incredibila de fructe, minerale si plante unice care sunt folosite la nivel interantional in foarte multe ramuri ale industriei.
  In ultimii 20 de ani defrisarile excesive, braconajul, mineritul si constructia drumurilor au afectat aproximativ 1,3 milioane de kilometri patrati, adica aproximativ o treime din suprafata toatala a bazinului.

  Oamenii de stiinta britanici considera ca in ritmul actual de neglijare a padurii, pana in anul 2040, inca o treime din suprafata bazinului Congo o sa fie afectata categoric, iar acest lucru va schimba definitiv climatul zonei si al Pamantului.