• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Încep alergiile de primăvară

  Odată cu încălzirea vremii şi instalarea sezonului de polenizare, multe persoane se confruntă cu simptome de alergie.

  Încep alergiile de primăvară

  Vestea proastă e că nu doar alergicii au de suferit: simptomele pot apărea şi la cei care n-au mai avut astfel de probleme în trecut. Un mod simplu de a te feri de alergii este acela de a descoperi ce anume le declanşează, ca să poţi începe un tratament preventiv înainte de a le resimţi disconfortul. Deşi nu există un leac universal pentru alergiile de primăvară, ele pot fi totuşi combătute printr-o serie de metode, începînd cu medicamentele adecvate şi terminînd cu schimbarea rutinei casnice.

  Alergenii de care trebuie să te fereşti

  Principalul declanşator al alergiilor de primăvară este polenul – particule mici eliberate în aer de copaci, ierburi şi buruieni cu scopul de a fertiliza alte plante. Cînd granulele de polen ajung în căile respiratorii, sistemul imunitar este alertat şi începe să producă anticorpi – proteine ce apără organismul de bacterii şi virusuri. Anticorpii atacă alergenii, eliberînd în sînge o substanţă chimică numită histamină, care la rîndul ei determină apariţia simptomelor alergice.

  Pentru a evita contactul cu polenul, stai la distanţă de următoarele plante:
  * Copaci: anin, frasin, plop, fag, soc, cedru, hibiscus, chiparos, ulm, hicori, ienupăr, arţar, dud, stejar, măslin, palmier, pin, sicomor, salcie;
  * Ierburi şi buruieni: iarbă de Bermudă, păiuş, costrei (Sorghum halepense), golomăţ (Dactylis), secară perenă, iarba-cîmpului (Agrostis), viţelar (Anthoxanthum odoratum), timoftică (Phleum pratense), Koeleria glauca, Distichlis spicata.

  Simptomele de alergie se înteţesc în zilele răcoroase, cînd bate vîntul, iar particulele de polen sînt mai uşor de răspîndit. Zilele ploioase, pe de altă parte, aduc o scădere a cantităţii de polen din aer, deoarece ploaia alungă alergenii.

  Simptome

  Cele mai comune simptome alergice includ:
  * rinoree;
  * ochi apoşi;
  * strănut;
  * cearcăne;
  * congestie nazală sau pulmonară;
  * tuse uscată;
  * iritaţii şi mîncărimi ale pielii;
  * dureri de cap, în special în zona ochilor;
  * dureri de gît, provocate de tuse şi drenajul sinusurilor.

  Aceste simptome pot duce la infecţii, precum sinuzita, sau pot înrăutăţi alte afecţiuni deja existente, ca de plidă astmul. Reacţiile alergice mai severe se manifestă prin simptome mai grave, de tipul urticariei, scăderii tensiunii arteriale sau problemelor de respiraţie. Chiar dacă simptomele se ameliorează atunci cînd polenizarea ia sfîrşit, ele se vor reîntoarce în anul următor, la începutul sezonului. Există însă şi persoane sensibile la mai mulţi alergeni, ce pot avea probleme pe tot parcursul anului, în funcţie de perioadele de răspîndire ale acestora.

  Trucuri de prevenire

  Dacă locuieşti într-o zonă cu multă vegetaţie, este aproape imposibil să eviţi alergiile de primăvară. Cu toate acestea, există cîteva lucruri pe care le poţi face pentru a diminua şi chiar a preveni multe dintre simptomele alergice. Iată ce te sfătuim:

  1. Ţine polenul şi mucegaiul afară din casă.

  Oricît de mult ţi-ai dori, nu-ţi poţi izola locuinţa de alergeni. Totuşi, îi poţi împiedica să intre în casă dacă ţii uşile şi geamurile închise, cu atît mai mult atunci cînd bate vîntul.

  2. Nu petrece dimineaţa în aer liber.

  Evită să stai afară cînd sînt mulţi alergeni în aer, mai ales dacă faci mişcare. În general, cantitatea de polen e cel mai ridicată dimineaţa, între orele 5.00 şi 10.00.

  3. Păstrează curăţenia.

  Curăţă periodic filtrele de aer din locuinţă, dar şi gurile de aerisire, rafturile bibliotecii şi alte locuri unde se poate depune polenul. Este indicat să dai cu aspiratorul de două ori pe săptămînă, însă nu uita să porţi o mască de protecţie, ca să te aperi de praful şi polenul colectat în fibrele covoarelor.

  4. Fă un duş cînd vii de afară.

  Polenul se poate aduna pe haine şi în păr. De aceea, este o idee bună să faci un duş şi să-ţi schimbi hainele atunci cînd revii în casă.