• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Modelul Planetei Ocean

  A fost alcătuit un model foarte precisă a câmpului gravitaţional al Pământului, care va ajuta la studiul cutremurelor, circulaţiei curenţilor de apă şi a maselor de aer. Acest lucru a fost posibil datorită satelitului european Goce, pentru designul său unic, ce este situat pe o orbită specială.

  Modelul Planetei Ocean

  Dupa doi ani de lucru  pe orbită a satelitului Goce, Agenţia Spaţială Europeană a lansat cea mai complexă din lume hartă gravitaşională a Pământului. Datele colectate sunt suficiente pentru a da oamenilor de ştiinţă acces la cele mai exacte data geoid - un model al Pământului, care ar trebui să ne ajute să înţelegem particularităţile funcţionării - curenţilor climatici, oceanici şi de aer, mişcări de plăci litosferice.


  Geoid - suprafaţa ideală în absenţa mareelor
  ​​şi a curenţilor oceanici. Forma sa este determinată numai de gravitaţie.

  Un astfel de model - cel mai important punct de control pentru măsurarea circulaţiei maselor de apa din ocean, fluctuaţiile nivelului mării şi dinamica de topire a gheţii.

  Toate aceste fenomene sunt strâns legate de schimbările climatice, spun experţii. Noul model a fost prezentat la a patra Şcoală Internaţională de utilizatori Goce, organizată la Universitatea Tehnică din München.

  De exemplu, datele despre gravitatea Pământului ne vor permite înţelegerea mai profundă a proceselor care cutremureîn scoarţa terestră, inclusiv cauza cutremurlui recent din Japonia.

  Orice eveniment seismic, cum ne este cunoscut este cauzat de mişcarea plăcilor litosferice ,aceste mişcări nu pot fi observate din cosmos. Cu toate acestea, cutremurul în sine se manifestă în datele gravitaţionale, şi acestea la rîndul său pot contribui deja la înţelegerea proceselor care conduc la astfel de catastrofe naturale, ca rezultat - a învăţa pentru a le prezice.

  Satelitul Goce a fost lansat în martie 2009. Pînă la moment el a colectat date mai mult de 12 luni.