• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Influenţa aeronavelor asupra vremei şi climei

  În primavara anului trecut in timpul erupţiei vulcanice,  Europa a devenit un câmp gigant de observaţii pentru oamenii de ştiinţă în toate domeniile , care au beneficiat de oprirea transportului aerian.

  Influenţa aeronavelor asupra vremei şi climei

  Niciodată cerul deasupra continentul nostru nu a fost atât de liber de avione. De aceea, meteorologii au început să studieze fenomenul de condensare ce influenţiază vremea şi clima. În unele locuri, mai ales deasupra  aeroporturilor, semnele lăsate de avion de obicei, sunt atât de numeroase întrucât acestea se suprapun, creând o minge densă de nori la nivel înalt, efectul dat face eluzia că soarele străluceşte printr-o sticlă mată.

  În aprilie anul trecut cerul era albastru şi foarte curat, locuitorii de pe teritoriile de peste care trece cel mai mare număr de rute aeriene, au răsuflat cu uşurinţă. Deasupra lor nu a fost observată ceaţa caracteristică, care limitează domeniul de vedere a cerulului.

  Mai întâi de toate, oamenii de ştiinţă au dorit să determine impactul asupra temperaturii aerului cît la o anumită înălţime atît şi la nivelul solului.

  Aceste studii au fost deja efectuate în New York. Imediat după accidentul ce a avut loc pe 11 septembrie 2001, cînd au fost anulate toate zborurile. Aceste studii au confirmat faptul că razele soarelui, care pătrund prin norii artificiali produse de aeronave, se reflectă şi, prin urmare, nu ajung la sol complet, reducând temperatura aerului.

  Procesul invers a fost observat la noapte când căldura care provin de la sol nu a putut intra în atmosferă, cauzând un efect uşoar de seră. De îndată ce traficul aerian a fost oprit, iar liniile de pe cer au dispărut, cercetatorii au descoperit că temperatura de zi a fost semnificativ mai mare, şi pe timp de noapte este de mai joasă.

  Sateliţii Meteorologici au identificat concentraţia de dioxid de carbon în Europa, care va permite să determine măsura în care transportul aerian influenţează asupra  schimbărilor climatice.

  După cum sa dovedit, norii creaţi de avioane  nu au fost luaţi în considerare în formarea vremei, deşi ar putea avea un impact semnificativ asupra ei. În mod repetat s-a observat că sosirea unui avion în condiţii favorabile, poate extinde bandă  pe întregul cer şi aduce ploaie. În acelaşi timp, previziunile pot promite un cer fără nori toata ziua. Şi  ea ar fi fost senină, dacă nu ar zbura aeronavele.

  Cercetările vor influenţa asupra modificării aeronavelor, astfel încât acestea ar putea reduce uşor impactul asupra atmosferei.

  Citiți și