• în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Vremea urâtă influenţează apariţia depresiilor

  De vorbă cu dl dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru

  Vremea urâtă influenţează apariţia depresiilor

  - Domnule doctor, de ce factorul meteorologic are atât de multă influenţă asupra stării noastre de spirit?

  -Întotdeauna factorul climatic şi atmosferic a avut influenţe negative sau pozitive asupra sănătăţii fizice şi mentale a oamenilor. Nu toţi oamenii sunt influenţaţi la fel, ci unii în mai mică măsură, iar alţii într-o măsură mai mare. De regulă, odată cu schimbările de anotimp, anumite persoane manifestă anumite tulburări fizice şi psihice. Masele de aer reci cresc tensiunea arterială, îngreunează gândirea şi provoacă apatie. Aerul foarte uscat este dăunător aparatului respirator, iar cel umed favorizează nefritele şi bolile infecto-contagioase. Tulburările bruşte de presiune influenţează şi ele sănătatea.

  - Din punct de vedere psihic, ce boli se pot declanşa sau pot recidiva în această perioadă, cu vreme urâtă şi ploi?

  -Vremea închisă este un factor de agravare a depresiilor, mai ales din cauza faptului că oamenii petrec mai mult timp în casă. Vremea închisă, rece şi cu ploaie poate influenţa tulburările psihice. Persoanele cele mai afectate sunt depresivii, care suferă de migrene şi cei care au tulburări psihice combinate cu afecţiuni somatice, ca de exemplu ulcer sau cardiopatie ischemică. O asemenea vreme poate conduce şi la creşterea numărului de sinucideri, din cauza anxietăţii. Există multe persoane care, pe o asemenea vreme, acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică şi psihică, o stare de somnolenţă continuă şi chiar depresie, cu toate că se odihnesc noaptea.

  - Ce ne puteţi spune despre persoanele meteosensibile?

  -Acestea sunt influenţate de schimbările vremii mai mult fizic decât psihic. La aşa-zisele persoane meteosensibile, când presiunea scade brusc, se declanşează mai ales dureri de cap, ameţeli şi doar uneori tulburări psihice.

  - Ce alte categorii de persoane sunt influenţate direct de schimbările atmosferice?

  -Ca şi depresivii, din cauza vremii agitate, a presiunii care scade sau creşte brusc, altă categorie de persoane sensibile sunt hipertensivii, cei care suferă de tulburări neurovegetative, palpitaţii, stări care în aceste perioade se accentuează. Frigul reprezintă un stres şi, din această cauză, bolnavii de inimă sunt foarte afectaţi, în special în anotimpurile de trecere, adică toamna şi primăvara. În aceste perioade, manifestările cardiace cresc. Din cauza temperaturii scăzute, se înregistrează şi multe crize de angină pectorală, astm bronşic şi chiar infarct miocardic acut. De asemenea, pot apărea disfuncţii sexuale, sindromuri endocrine cu manifestări în zona afectivităţii.

  - Cum poate fi evitat acest disconfort?

  -Prin odihnă, alimentaţie corectă şi gândire pozitivă.

  Citiți și