When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • în România
 • Lista ţărilor
 • Pe 7 zile
 • Temperatura apei
 • Hartă satelitară
 • Meteo pe hartă
 • Widget-uri
 • user-avatar
  Intrare

  Găurile lumei

  Găuri în pămînt , formate de mîna omului şi nu numai. Vezi foto.

  Găurile lumei

  Uriaşul din Siberia

  Kimberlitovaya Almaznaya Trubka "Mir". În Estul Siberiei, lângă oraşul Mirni, au fost descoperite, în 1955, zăcăminte de kimberlit. Timp de 50 de ani de la descoperirea zăcămintelor, mina, al cărei diametru este de aproximativ 1,25 kilometri, a funcţionat fără întrerupere, producând anual o medie de 400 de kilograme de diamante. Dar la 30 aprilie 2004 ea a fost închisă.

  Observaţi vartejul de aer de deasupra gaurii, nivelul de absorbţie a aerului care circulă în interior a dus la diferite prăbuşiri ale elicopterelor , prin urmare acum  se interzice orice zbor deasupra sa.

   

  Marea Gaură Albastră

  Marea Gaură Albastră (Great Blue Hole) este denumirea unei găuri albastre de mari proporții situate în mijlocul recifului Lighthouse (reciful de barieră din Belize).

  Este o dolină rotundă cu diametrul de 305 m și adâncă de 120 m.

  Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de peșteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare. Pe atunci nivelul mării era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică, formă de relief răspândită de-a lungul litoralului Belizelor.

  Marea Gaură Albastră a devenit cunoscută datorită cercetătorului francez Jacques-Yves Cousteau, care a inclus-o în lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundări.

  Carierul Kennecott Bingham Canyon Mine

  Localizată lângă oraşul Salt Lake din statul Utah (SUA), în Munţii Oquirrh, mina din Canionul Bingham are o adâncime de aproximativ un km şi o lăţime de 4 km, iar suprafaţa ei este de aproape 8 km pătraţi.

  Aceasta este cea mai mare excavare artificială din lume . Extracţia a început în 1863 şi încă se mai continuă şi în ziua de azi. Gaura creşte mereu în mărime . În starea sa actuală ea are o adâncime de 3/4 mile şi o lăţime de 2.5 mile. Pe toată durata vieţii sale, prăpastia din Bingham s-a dovedit a fi una din cele mai productive mine dinlume .

  Carierul Diavik, Canada

  În nord-vestul Canadei, la circa 210 de kilometri sud de Cercul Arctic şi 350 de kilometri sud de Oceanul Arctic, pe o insulă izolată a cărei suprafaţă este de aproximativ 20 de kilometri pătraţi, oamenii au săpat în scoarţa dură pentru a căuta diamante. Mina e atât de enormă că are propriul său aeroport pentru controlul aerian , albia e destul de mare pentru a găzdui un Boeing 737.

  Construirea minei a demarat în 2001. În prezent, la mina Diavik, care are o suprafaţă de nouă kilometri pătraţi, lucrează 800 de oameni, iar producţia de diamante de anul trecut a fost de aproximativ 1.800 de kilograme.

  Monticello Dam's

  Barajul din Monticello - California. Când un baraj se află la capacitate maximă şi trebuie să d ea afară apa care e în plus s e foloseşte un deversor de suprafaţă.

  Prin această gaură se poate scurge 1371 metri cubi pe secunda.

  Adincimea ei este de 21 metri. Are forma unui conus, diametru căreea are 21,6 m ,si spre jos  se ingustă pînă la 8.4 m.

  Big Hole

  Big Hole gaura din Kimberley, un oraș în Africa de Sud. Marea gaura reprezintă un mare minirit nefucţional  de diamante, e cea mai mare excavare din lume făcută de mâna omului , fară ajutorul tehnicei.

  La moment ocupă locul de frunte intre locurile vizitate de turişti în oraşul Kimberley.

  Suprafaţa găurii Big Hole ocupă teritoriu de 17 hectare, perimetrul este de 1.6 km, iar lăţimea- 463 m. Această mină cu o adâncime de 1097 metr i a dat afară 3 tone de diamante înainte de a fi închisă în 1914. Se estimează că muncitorii au scos o cantitate de 22.5 mil ioane de tone de pământ .

  Sinkhole, Guatemala

  Acest lucru s-a întâmplat în Guatemala produs de ploile torenţiale, o conductă ruptă şi fluxul apelor reziduale din subteran . Adîncimea ei 150m., şi deametru de 20 m.

  Funcţionarii au dat vina pe ploile recente şi pe fluxul subteran ale apelor reziduale ale unei conducte sparte .

  Din adâncuri se putea auzi cum apele dădeau năvală , gaura a înghiţit o duzină de locuinţe şi a ucis trei persoane .